PTSD

 
 
Posttraumatiskt stressyndromPTSD är en form av ångeststörning som kan uppkomma efter ett trauma, i synnerhet sådana som innefattat dödshot alternativt varit katastrofartade. PTSD kännetecknas av en hög ångest- och stressnivå som uppkommer inom ett halvår efter traumat
 
PTSD yttrar sig som regel genom att personen är överdrivet vaksam, spänd och uppmärksam på nya trauman
 
och att personen blir undvikandeÅterupplevande är ett vanligt symtom: händelserna gör sig ofta påminda genom drömmar om natten.
 
Vid mötet med andra kan de på grund av den höjda vaksamheten och stressen, utan mycket stimuli bli aggressivapanikslagna och ångestfyllda. Många lider av sömnproblemdepressioner, andra stressrelaterade störningar, eller missbruk vid sidan av PTSD
 
lika personer som är med om samma händelse drabbas inte av samma störning till dess följd. De som drabbas av PTSD får ofta en akut stressreaktion eller personlighetsförändring innan PTSD bryter ut. PTSD bryter ut inom sex månader efter traumat. För andra kan trauman leda till exempelvis personlighetsstörningar.
 
Det är inte ovanligt med en samsjuklighet mellan PTSD och psykos (hysterisk, eller reaktiv psykos). Sådana psykoser utmärks framför allt av positiva symtom (hallucinationer,vanföreställningartankestörningar), och har ett samband med dissociation och negativa förväntningar.
 
För mig handlar det om mardrömmar och jag kan reagera på lukter, röster och  platser. 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0