att leva med borderline min historia.

 
Jag har i många år spelat teater och ljugit nästan varje dag för jag har skämts över den jag är och har inte orkat svara på alla frågor utan bara nickat o skrattat för att dölja smärtan som river i mitt bröst. När man kommer hem till sin trygghet tills sitt eget och bara släpper allt och slutar spela teater så känns det som när man har sprungit tills man nästan stupat, man blir helt slut för all energi har gått till att spela teater inför folk!
 
Hur ångesten river stora jävla sår inom mig och hur ont varje andetag gör hur gärna jag bara vill ge upp. Lägga mig ner och sluta andas. Att bara få försvinna och slippa tänka och känna. Det gör för ont smärtan är olidlig och jag kvävs sakta. Jag ser hur jag faller mot det mörka hålet mer och mer och hur jag ibland önskar att jag låg där på botten så jag slapp denna ångest och den smärtan jag känner hela tiden. Att fejka ett leende att skratta och vara glad när kroppen bara skriker nej! Hur tåranra bara rinner när man sitter ensam. Hur mycket man än vill och kämpar så är det så mycket lättare att bara ge upp och slippa kämpa.. Att inte ta sig upp ur sängen att inte ta sig utanför dörren att inte klara av vardagen. Att ångesten gör så jävla ont och hur mycket den förstör mig. Den stoppar mig varje dag. Känslan man känner när döden inte längre är något att frukta, när man inte längre är rädd för att försvinna. När man önskar att man bara fick sluta andas och slippa känna. Att vilja ta alla tabletter och bara få sväva en stund, slippa ha ont slippa känna.. Att skämas för att man känner som man gör för man ljuger och säger att allt är bra. Att inte våga säga sanningen att inte våga berätta att jag har fallit ner igen och just nu orkar jag inte ta mig upp. Att bara låta tåranra rinna nedför kinderna tills det är slut på tårar. Känslan av att inte kunna göra något för att få bort smärtan. Att vilja skada sig så mycket men att man inte kan för då är man dålig som inte kan stå emot. Att inte kunna stå emot för ångesten kväver dig så du måste göra dig illa.. Att känna såhär varje dag hela tiden. Att jag är rädd för att vara ensam att jag är rädd, för jag vet vad jag är kapabel till.. Rädslan över att fortfarande andas är större en den att sluta andas. Att bara bli accepterad för att man mår dåligt en stund, att det är okej att falla ibland.
 
 
När jag vet att jag ska iväg någonstans där det är mycket folk så planerar jag flera dagar innan hur jag ska uppföra mig vad jag ska säga om jag får frågor. Jag bygger upp allt i huvudet och ältar fram och tillbaka tills jag blir helt orkeslös för huvudet får jobba så mycket mer än vanligt. Ofta blir det för jobbigt och för mycket press så jag helt enkelt avbokar eller struntar i att gå dit.
 
Det är jobbigt när människor inte vet att man är sjuk för då undrar dom ju varför man beter sig som man gör varför man ena stunder älskar livet och i nästa sekund vill man bara dö. Denna jävla bergodalbanan som går upp och ner sekund för sekund. Minsta lilla och allt rasar. Att tro att alla människor hatar en och vill en illa. Att bli orolig av en komplimang då man tror personen skämtar med en. 
 
Eller dessa impulser som bara kommer och man hinner inte tänka efter. Man gör dumma saker utan att man har kontroll för man agerar bara på sina känslor och glömmer förnuftet. Det går fort och oftast är skadan redan skedd när man inser vad man gjort. 
 
Det är svårt att sätta gränser och att göra något lagom finns inte på några områden. Det blir alltid för mycket eller för lite. Väldigt snabba humörsvängningar eller impulser. Känner mig ofta ensam och tom även om jag har folk runt omkring mig. 
 
 
Det har hänt mig att jag träffar en kompis och hon frågar hur mår du? Jo jag mår jättebra svarar jag och ler. Bara det att 20 minuter tidigare satt jag och försökte få blodet att sluta rinna från min sönderskurna arm. Att jag tejpat och plåstrat och satt bandage runt hela min arm men ändå svarar jag att allt är bra. Det är så svårt för människor som aldrig har haft ett självskadebeteende att förstå hur svårt det är att sluta, det blir som ett beroende. Jag har självskadat i flera år och på många olika sätt. Ett av sätten var att jag skärde mig och under flera månader så var det något jag gjorde flera gånger om dagen. Idag har jag varit fri från rakbladen i 8 månader och jag är otroligt stolt över det men varje dag är fortfarande en kamp för att inte trilla dit igen. Jag är otroligt nära många gånger men jag kämpar och hoppas att jag aldrig ska trilla dit igen. Har dock många andra självskadebeteenden kvar som jag jobbar med. Hoppas att jag en dag kan få vara fri från allt som har med självskador att göra.
 
Jag skadar mig inte för jag är svag utan för att ångesten och smärtan blir för mycket så jag inte klarar av det. Har man själv inte varit fast i ett självskadebeteende så kan man INTE förstå. Det går inte att förstå, det är lätt att tycka tänka och dömma folk, se ner på dom och tycka dom är svaga men så är inte fallet. Att skada sig så pass mycket så man måste till sjukhus och personalen ser ner på en behandlar en som skit. Man ser inte till vad som egentligen hände. Man tar inte reda på varför personen skadat sig utan man blir placerad i ett fack direkt. Dom blickarna man får är så fruktansvärda och man känner sig ännu mindre värd. Dom borde istället fråga sig vad som fick en att göra såhär mot sig själv för det finns en anledning. Men det är mycket lättare att bara se ner på patienten och inte hjälpa den utan bara dömma. Jag hamnade ju där av en anledning, jag hade sån jävla ångest som jag inte kunde hantera så jag skadade mig för att få det att försvinna. Jag skadade mig för jag mår så dåligt och att smärtan är ohanterbar. Men man blir bara omplåstrad tex, och hemskickad och ingen bryr sig om att hjälpa dig med det som gjorde att du hamnade på akuten, ångesten.
 
 
Man behöver mycket stöd utifrån av vänner och familj vilket inte är så lätt eftersom man ofta har stora svårigheter i nära relationer, vilket sätter stor press på de närstående som ofta blir drabbade av/indragna i personens sinnesstämning, utåtagerande och destruktiva beteende.
 
Min sjukdom drabbar inte bara mig det drabbar hela min familj alla mina vänner och alla runt omkring som älskar mig och som jag älskar.En sak som gör så ont med att vara psykiskt sjuk är att alla runt omkring mig dras in i det här ofrivilligt dom har inget val. 
 
 
Jag bär mina känslor på utsidan och om du kommer för nära inpå fysiskt/psykiskt så brukar mina tankar väldigt ofta förvandlas till självskadetankar, försvarstal eller självmordstankar för att slippa släppa in någon i min trygghetszon.
 
 
Har i perioder väldigt mycket och allvarliga självmordstankar. Planerar var och när och hur det ska gå till. Skriver avskedsbrev till alla jag bryr mig om. Under dessa perioder känner jag mig som världens ensamaste. Det är plågsamt och frustrerande. Ibland är tankarna borta helt och det är underbart. Det är väldigt jobbigt att ha dessa tankar och det är skamfyllt att berätta om det. Att säga till min familj att jag kommer lämna er för alltid är inget jag vill göra. Man får stå emot och tänka på de bra man ändå har runt omkring sig.
 
 
Har väldigt svårt att hantera min ilska och den tar ofta över och går ut över min familj eller mina vänner. Ilskan har alltid varit lättast för mig att uttrycka. Att få agera på ilskan är väldigt skönt ibland men konsekvenserna är oftast jobbiga. Det tar tid att lära sig hantera sin ilska eftersom jag alltid haft den närmast till hands. Det tar tid och det är jäkligt jobbigt emellanåt. 
 
Ångest är något jag har dagligen så jag har nästan vant mig vid att känna den. Den finns där hela tiden utan att jag gör något. Den gör bara lite mindre ont ibland men den finns inuti ändå. Hatar ångest det gör ont och jag får fysiskt svårt att andas, det känns som någon river inuti. Panikångest är också fruktansvärt att leva med tillslut när man haft de så länge så lär man sig se tecken på att de börjar bryta ut. Då kan man lättare förhindra eller förebygga så det inte blir så kraftigt. Man måste lära sig hur det tar uttryck i sin egna kropp och hur man ska hantera det. 
 
Dissociation beskriver ett psykologiskt tillstånd där en individ i någon grad eller aspekt avskärmar sig från sina upplevelser.
Det började med att jag fick svårt att andas och kunde inte höra vad som sas men i huvudet var det helt fullt med röster/skrik. Kunde inte vara bland folk kände en känsla av panik och var tvungen att springa ut. Huvudet bara sprängdes av prat utan att bilda en mening. Jag kunde inte prata fick inte fram ett vanligt ord börjde stamma och hacka upp mig på orden. Kändes som att vara i en bubbla där allt gick långsamt men utanför hände allt i en rasande fart och jag kunde inte följa med. Bubblan var för tjock för att ta sig ur, jag var avskärmad men ändå medveten. Det är fruktansvärt och det kommer titt som tätt ibland mer ibland mindre. Att vara i den där jävla bubblan är hemskt för jag kommer inte ut. Jag får lära mig att acceptera att det kommer komma såna dagar ibland. 
 
Genom DBT (Dialektisk beteendeterapi) får man lära sig strategier för att kunna leva ett stabilare liv. Det är ett heltidsjobb för man måste hela tiden jobba med sina färdigheter så man inte tappar det för det är väldigt lätt att falla ner igen. Jag upplever det som att varje gång jag faller så blir det jobbigare att ta sig upp. Fått vänner genom DBT:n och dom flesta med samma diagnos och det känns skönt för man förstår sig på varandra på ett helt annat sätt. Det är i princip omöjligt att förstå sig på en borderlinare utan att själv vara en. 
 
Livet kan bli bättre om man kämpar. Det går att bli fri men man måste tillåta sig att känna även dom jobbiga känslorna. Man måste kämpa varje dag och tro på att det kan bli bättre. Det är okej att vara ledsen och det är okej att må dåligt det gör alla. Men har man en borderline diagnos måste man kämpa extra mycket och lära sig att hantera motgångar. I början kommer det var lika jobbigt men man måste lära sig att stå ut, att orka lite mera. Ångesten kommer finnas kvar men det är okej och det är inget farligt. Lära sig att stå ut även om det känns som livet håller på att rasa. 
DBT:N har fått mig att lära mig hatera min vardag så att jag kan leva ett stabilare liv.
 
Ibland känner jag att livet flyter på och ibland känner jag hur tacksam jag är för mitt liv och för min familj/vänner. Jag är lyckligt lottad och väldigt rik som har er omkring mig. Hur jobbigt och hur tungt det än känns så kommer det bli bättre jag lovar. Jag har varit längst ner på botten och sakta men säkert tagit mig upp till vattenytan och nu kan jag faktiskt säga att livet är väldigt vackert och att jag är glad att jag överlevde.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0